Toneel

TERUG en vroeger lijst Prijzen

[left.htm]

Mijn officieel toneeldebuut gaat terug tot 1977. Sindsdien ben ik aangesloten bij VTK in Mechelen. Bij dit toneelgezelschap speelde ik de meeste van mijn stukken, maar ik speelde ook bij verschillende andere gezelschappen of losse producties. Zo ontmoet je nieuwe mensen en andere ideeën, en dat kan alleen maar positief werken.
Ik heb en poging gedaan om de lijst samen te stellen van alle rollen die ik in de loop der jaren gespeeld heb. Helemaal volledig is het niet, omdat kleinere optredens in private kring (al dan niet solo) er niet in zitten. Deze lijst bevat wel alle toneelstukken die ik met een toneelgezelschap "publiek" gebracht heb. Via die lijst krijg je ook wat extra beeldmateriaal. Ik ben nu niet meer actief bezig met toneel, maar de "goesting" is er nog en dan doen ook kleine TV-rolletjes altijd weer plezier. Het heeft echter zo'n groot deel van mijn leven uitgemaakt (en niet alleen in tijd), dat ik het hier niet kan weglaten.
Als je rechtstreeks naar het beeldmateriaal wil, kan dat via een klikje op het fototoestel.
Voor een combinatie tussen tekenen en toneel klik je hier!

Voor foto's van TV-werk klik je hier!

Op deze pagina wil ik toch een paar rollen citeren, omdat of die rol, of de productie als geheel me speciaal bijgebleven is.

bulletFrits in "De spaanse vlieg", gewoon omdat het mijn eerste rol was
vlieg.jpg (41180 bytes)
bulletVictor Meys in "Een spiegel" omdat we daarmee het Vondeljuweel wonnen in de Arenbergschouwburg in Antwerpen.
spiegel.jpg (179130 bytes)
bulletBongo in "Opgemaakt bed", omdat deze productie met 3 acteurs zo intens beleefd werd.
bed.jpg (126581 bytes)
bulletDe pater in Andorra, omdat dit als acteerprestatie een beetje buiten mijn "normale" rollen viel, en ook vanwege het aangrijpende van deze productie.
bulletFelix in "The odd couple", omdat tijdens het repetitieproces door een regisseurswissel, de hoofdrollen werden omgewisseld (FELIX en OSCAR) en dat nog bleek te werken ook.
bulletHarding in "Eén vloog over het koekoeksnest", omdat ondanks het overlijden van 1 van de acteurs (daarenboven de vader van de hoofdrol-speler), het stuk gespeeld werd. De ganse cast, inclusief de oorspronkelijke hoofdrol, heeft die erg emotioneel geladen vertoningen, met een enorm enthousiasme afgewerkt.
koekoek.jpg (52272 bytes)
bulletDon Pedro in "Veel gedoe om niets", omdat deze massaproductie in het Kultureel Centrum van Mechelen, ook de viering was van ons 100-jarig bestaan als toneelkring.
muchadoo.jpg (605959 bytes)
bulletDe ingebeelde zieke in "De ingebeelde zieke", vanwege de "improvisatie"-repetities en het resultaat daarvan.
ziekegrp.jpg (394818 bytes)
bulletGildestern in "Hamlet", vanwege het theatermonument natuurlijk.
bulletGarcin in "Huis clos", omdat alle pech, die we bij het werken aan deze productie kenden, de ploeg zo hecht maakte en het resultaat daarvan dan ook weer een belevenis was.
clos3.gif (380237 bytes)
bulletDe dief in de Keizer Karel Theaterwandeling (10, 11 en 12 september 1999) was een prettige ervaring. Het rolletje was klein, maar de "ploeg" was heel aangenaam om mee te werken en het uiteindelijke resultaat was schitterend....
kkikke.JPG (135844 bytes)
De herneming van deze theaterwandeling (25/26 augustus en 1/2/8/9 september 2000), waarbij ik de rol van een "Petertje" mocht overnemen, was voor mij dan ook een erkenning voor de wijze waarop ik dat kleine rolletje van dief had gebracht.
kk202.jpg (235238 bytes)
bulletKoning Arthur, de terugkeer naar de stadsschouwburg na meer dan 20 jaar (sinds februari 1981), een massaproductie opgedragen aan Gust Horsten.
Toch ook even vermelden dat dit mijn 50ste (echte) rol was.

bulletPittbulls & Labradors, na een eerste programmatie in het rampseizoen 2001/2002 (en dus niet doorgegaan) werd de opvoering in april en mei 2003 een succes. Het was een schitterende ploeg en met Tristan (als vervangend regisseur voor de "uitgevallen" jc van der auwera) aan het roer, werd dit weer een hoogtepunt om nog lang van na te genieten.
pitlab08.JPG (55171 bytes)
 
bulletDwaas, vanwege de nominatie en toekenning van de prijs voor beste dubbelrol
 
 
bulletSerpent wegens het behalen van het Antwerps Stadsjuweel (met leuke vermelding in de beschouwing van de jury)

 

Meer beeldmateriaal vind je dus via "de lijst".....

 

Wat betreft regisseren, heb ik "Echtgenoot te huur" (Peter Bergvliet), Een volledig eigen (en eigentijdse) bewerking van "Ik ben hier en ik blijf hier" (Valmy & Vincy), "De generale repetitie" (Aldo Nicolai) en "Kikkers" (Aristophanes) op mijn actief. Regisseren was om er eens van te proeven, maar ik stond liever zelf op de planken.

De Cast en de regisseurs van "Echtgenoot te huur" De stelling in opbouw die het decor zou vormen van "Mezze" onder toezicht vd regisseur
blijf.jpg (560838 bytes) testcast.jpg (672647 bytes)
De cast van "Ik ben hier en ik blijf hier" De cast van "De generale repetitie"

Verder heb ik wat (edel)figuratie voor televisie gedaan, "Meester hij begint weer" reeks 2 (turnleraar) en reeks 3 (ouder bij opendeurdag school), "Gaston en Leo" (turk), "Buiten de zone" reeks 1 (getuige van Jehova) en reeks 2 (diverse rolletjes), "Windkracht 10" (ober), "Wittekerke" (chirurg), "De schalkse ruiters" (het lichaam van Jan Van Rompaey), "W817" [Wacht eens even] van Ketnet (dokter en nog eens verpleger), 4 x "Thuis" (caféklant met Marie, examinator rijexamen Jens, examinator rijexamen Jana, kandidaat overnemer De Kabouters), "Recht op Recht" Seizoen 4 Aflevering Rode Kaart (Pa Liefknecht) en 2 Afleveringen (2011) van de Kazakkendraaiers (met Bart Depauw). 

meester.jpg (1143043 bytes) zone.jpg (177701 bytes)
Bedankingskaartje Frank Dingenen De "getuige van jehova" in Buiten de Zone (eerste échte rol)